1. Hou twee dagen bij wat er bij jullie thuis aan eten wordt weggegooid. Bepaal om welke van de onderstaande vier redenen het wordt weggegooid. Wil je tips? Kijk dan op onderstaande links.

Redenen om eten weg te gooien: A. teveel gekookt | B. THT (tenminste houdbaar tot) datum verstreken | C. bedorven/beschimmeld en D. anders.

 

  1. Ga een keer mee boodschappen doen. Probeer zo weinig mogelijk plastic verpakkingsmaterialen mee naar huis te nemen. Als sommige artikelen niet zonder plastic gekocht kunnen worden, probeer het dan te kopen op bijv. een markt, bij de groenteboer of in een natuurwinkel. Wil je tips? Kijk dan hieronder.
  • Begin deze opdracht door eerst de hoeveelheid plastic die met de wekelijkse boodschappen jullie keuken binnenkomt, te bekijken. Noteer twee dagen wat er aan plastic afval wordt weggegooid bij jullie. Maak hier groepen van, zoals: plastic zakken/broodzakken, drinkverpakkingen/plastic drinkflesjes, verpakkingsfolie, melk-/yoghurt verpakkingen, shampoo/tandpasta flesjes en tubes. Bekijk welke groep het grootst is, bepaal welke groepen het makkelijkste terug te dringen zijn en hoe jullie dat zouden kunnen doen.
  • De markt is dé perfecte plek om boodschappen verpakkingsvrij te kunnen kopen. Neem je eigen potjes en zakjes mee om ze te laten vullen!
  • In sommige winkels worden producten in bulk aangeboden. Dat wil zeggen in grote hoeveelheden, waar je zelf je potje of zakje kunt vullen. Misschien zit er wel zo’n verpakkingsvrije winkel bij jou in de buurt.
  • In de supermarkt worden nog veel producten standaard in plastic verpakt, zoals groente en fruit. Daar bestaan goede alternatieven voor. In kleinere winkels kun je vaak makkelijker groente en fruit onverpakt kopen.