Duurzaamheid betekent dat er blije mensen en dieren leven op een gezonde aarde, nu en in de toekomst. En dat er altijd genoeg is voor iedereen. Zo eenvoudig kan het begrip ‘duurzaamheid’ worden uitgelegd. Wat daarvoor in onze samenleving en werelwijd nodig is, dat is echter best complex.

Zoek je naar meer handvatten om met je (klein)kind in gesprek te gaan over wat duurzaamheid betekent? We hebben er een speciale pagina voor gemaakt.

Om je te helpen beter te begrijpen wat duurzaamheid betekent, hebben wij zeven Junior Global Goals en de Schijf van Zeven bedacht. Dat zijn zeven doelen die kunnen helpen om als gelukkige mensen op een leefbare aarde te wonen. We hebben een handleiding voor je gemaakt waarmee je een hele interessante en leuke spreekbeurt of presentatie kunt voorbereiden over duurzaamheid en de Junior Global Goals. In je spreekbeurt kan je ook kleine acties verwerken, bijvoorbeeld in de vorm van een challenge voor de klas. Of je gaat zelf thuis aan de slag. Alle kleine beetjes helpen! Klik hier als je meer wilt weten.

Insecten zijn super belangrijk voor de natuur. En daarmee ook voor ons! Je kunt de natuur een handje helpen door bijvoorbeeld te zorgen voor bloemen en planten waar bestuivers van houden en een insectenhotel te maken. Met zo’n hotel geef je hen een fijne schuilplaats. Weet je dat een insectenhotel maken niet eens heel moeilijk is? Kijk eens op de website van Natuurmonumenten hoe je er zelf één maakt!

Vogels kun je het hele jaar door helpen met wat extra voedsel aan te bieden. Bijv. olie en mineralen uit zaden om de winter goed door te komen en eiwitten uit meelwormen voor de jonge vogels in het voorjaar. Als je het voedsel dichtbij je raam hangt, dan kun je de vogels ook nog eens heel goed zien! Als je gaat knutselen, gebruik dan in ieder geval géén pindakaas die jij zelf op een boterham smeert. Daar zitten namelijk gebrande pinda’s in en er is zout toegevoegd. Daar kunnen de vogels niet goed tegen!

Op verschillende plekken is speciale vogelpindakaas te koop. Dus zonder zout en gemaakt van ongebrande pinda’s. Je moet wel even opletten dat de Vogelpindakaas niet te hard is en dat je hem kunt smeren. Dat is wel zo leuk als je ermee gaat knutselen. Hieronder zie je knutselvoorbeelden die wij hebben gemaakt.

IMG_3436
IMG_3479
Koken voor vogels

Onderdeel van ons programma is kinderen te leren over schone energie en zonnepanelen in het bijzonder. We doen dat in samenwerking met de Schooldakrevolutie. Wil je weten of jouw dak thuis ook geschikt is voor zonnepanelen? Kijk dan eens op de website van Zonatlas. Nieuwsgierig naar de zonnepanelen op het dak van de school van uw (klein)kind? Kijk dan op de Schooldakkaart.