“Als leerkracht vind ik dit onderwerp super belangrijk! Daarom vonden wij het als school ook heel fijn dat we door gemeente Medemblik voor de Schooldag van de duurzaamheid werden uitgenodigd.  

Vanwege de coronamaatregelen waren er helaas geen excursies of gastlessen mogelijk en was het programma zoveel mogelijk gedigitaliseerd. Persoonlijk had ik graag nog wat meer doe-activiteiten willen doen zoals voor de andere groepen was voorbereid, maar ik heb zeker van het programma genoten. Bij de workshop Zeker Weten Lekker Eten hadden we een heel mooi klassengesprek over biologisch eten. Dit gesprek was heel waardevol omdat de leerlingen zich niet bewust waren van het verschil tussen biologisch en niet-biologisch eten.

Medemblikse Schooldag van de duurzaamheid

“Onze leerlingen van groep 5 tot en met 8 zijn in het najaar van 2021 op ‘Expeditie Duurzaam’ geweest met Schooldag van de duurzaamheid als kick-off. Ze leerden daar over de Junior Global Goals. Het belang van een duurzame wereld werd hen duidelijk en de leerlingen hebben zelf al veel activiteiten gedaan om nu al een positieve bijdrage te leveren aan een schonere wereld. De onderdelen afval ruimen en huisjes isoleren werden door onze kinderen heel leuk gevonden.”

Expeditie Duurzaam met als kick-off de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid

“Ook in 2021 hebben we met de St. Jozefschool weer meegedaan met de Schooldag van de duurzaamheid. Dit jaar in combinatie met Expeditie Duurzaam. In samenwerking met de gemeente en MAK Blokweer. Want hoe belangrijk is het om besef te hebben hoe je met de wereld om je heen om kan gaan? Inderdaad, net zo belangrijk als de taal- en rekenlessen die we elke dag geven! 

Aan de hand van de zeven Junior Global Goals hebben we kinderen laten zien dat ze het ook voor een groot deel zelf in de hand hebben. Het begint bij jezelf.

We hebben het gehad over voeding, over energieverbruik en afvalscheiding. De kinderen hebben zelf geëxperimenteerd, er was een gastles en aan het einde van de week hebben de leerlingen posters ontworpen die tentoongesteld worden bij het MAK. Ook de leerlingen van groep 1 t/m 4 hebben duurzame activiteiten ondernomen. We zagen onderzoekende, enthousiaste en betrokken leerlingen die we ongetwijfeld tot denken hebben gezet. We gaan er volgend jaar uiteraard weer voor om ze deze waardevolle lessen mee te geven!”

Expeditie Duurzaam met als kick-off de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid

“Onze school deed in maart 2021 voor de eerste maal mee aan de Koggenlandse Schooldag van de duurzaamheid. Wij vinden dat het doel om kinderen spelenderwijs te laten leren wat duurzaamheid betekent met dit programma zeer goed is behaald. Er was voor veel afwisseling in de activiteiten gezorgd. Wij hebben het programma in één dag gedaan. Dat lukte goed; de hele dag stond zo in het teken van duurzaamheid. Ook konden we de dagen erna terugpakken op de besproken en gedane dingen. Het heeft indruk gemaakt. We zien uit naar de tweede editie die gepland staat voor februari 2022.”

Koggenlandse Schooldag van de duurzaamheid

“Aan de Rhedense Schooldag van de duurzaamheid deden wij voor de eerste maal mee in het schooljaar 2016-2017. Hoewel wij geen idee hadden wat ons te wachten stond (en er enige reserve was m.b.t. mogelijk ‘extra werk’), heeft deze dag onze verwachtingen overtroffen.

De activiteiten waren zeer grondig voorbereid: benodigde materialen werden vooraf geleverd en we wisten precies wanneer de kinderen bij welke activiteit moesten zijn. Bovendien werd menskracht geleverd om de activiteiten te draaien. Op uiteenlopende manieren zijn de kinderen in aanraking gekomen met aspecten van duurzaamheid in hun directe leefomgeving. In actieve werkvormen leerden zij wat je in het klein kunt doen, om in je directe omgeving al effecten te genereren. Een gevarieerde en leerzame dag, die voor ons een vervolg kreeg in de vorm van duurzame ontwikkelingen in en om de school.

Wij hebben als school ook aan de 2e en 3e editie meegedaan. Van harte aanbevolen!”

Rhedense Schooldag van de duurzaamheid

GreenDeal Scholen schreef een artikel over de deelname van de Holtbanck aan de 1e editie