1. Je krijgt geld voor je verjaardag. Wat ga je daarmee doen? Noem drie dingen.
  • Je kunt een kado kopen voor jezelf, je geld schenken aan een goed doel, je kunt het op je spaarrekening zetten bij de bank of aan iemand weggeven die het hard nodig heeft, bijvoorbeeld een straatmuzikant of een dakloze die kranten verkoopt. Je kunt natuurlijk ook iets leuks gaan doen.
  • Als je iets koopt, kun je op een aantal dingen letten die iets zeggen over de duurzaamheid van een product. Er zijn keurmerken die verschillende dingen uitleggen over een product: of het product biologisch is, of de maker van het product een eerlijk loon heeft ontvangen, of er bij het maken van het product geen gebruik is gemaakt van kinderarbeid of bijvoorbeeld of er goed voor de dieren is gezorgd.
  1. Bij welke bank heb jij je spaargeld ondergebracht? Kijk eens op de Eerlijke Bankwijzer en noem een paar onderwerpen die jouw bank met jouw spaargeld op een positieve manier steunt. Welk cijfer geef jij je eigen bank nadat je op de Eerlijke Geldwijzer hebt gekeken?
  • Op de Eerlijke Bankwijzer staan alle banken met een uitleg over hoe zij omgaan met het geld dat mensen op hun rekeningen zetten. Hartstikke interessant om eens te kijken hoe jouw bank het doet!