- Het keurmerk ‘biologisch’ betekent dat er geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Kijk in je voorraadkast en koelkast of producten het keurmerk ‘biologisch’ hebben. Dat kunnen verse producten zijn, maar ook voorverpakte producten. Schrijf de producten op.
- Voor biologische producten betaal je vaak meer. Dan wil je wel zeker weten dat het ook echt biologisch is. Hoe weet je dat je daarop kunt vertrouwen?
- Het woord ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, weet je zeker dat het een biologisch product is.
- Om het keurmerk ‘biologisch’ te kunnen gebruiken, moet een product aan veel regels voldoen. Daar wordt ook streng op gecontroleerd. In Nederland heeft de organisatie die de controles uitvoert SKAL. Zij controleren bij de biologische boeren, bij producenten, bij handelaren en bij verwerkers. Overtredingen worden gestraft en als het nodig is, wordt het keurmerk afgenomen.
- Er zijn ook andere keurmerken die duidelijk maken of een product biologisch is. Een overzicht van internationale betrouwbare biologische keurmerken vind je hier.
- Deze opdracht kan je goed met z’n allen in de klas maken! Stel vast welk seizoen het is. Schrijf groenten en fruit op die in dit seizoen groeien. Welke groenten en welk fruit eet jij wel eens? Vind je de opdracht misschien een beetje lastig? Je mag natuurlijk op internet zoeken naar antwoorden.
- Groenten eten in het juiste seizoen is een duurzame keuze. Anders moeten de groenten en het fruit uit andere landen komen en dat zorgt voor extra CO2 uitstoot. In de winkel staat bij het schap of op het etiket van het product vermeld waar de groente of het fruit vandaan komt.
- Wil je weten wat de seizoensgroenten in de verschillende jaargetijden zijn? En welk seizoensfruit er is? Kijk dan eens hier.
- Groenten:
Er zijn ook groenten die je met een gerust hart het hele jaar kunt eten. Dat zijn: bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaat, ui, wortelen, witlof en witte kool. - Fruit:
In Nederland worden alleen appels, aardbeien, kersen, handperen en stoofperen op grote schaal buiten gekweekt. Dat zijn de meest duurzame fruitsoorten die je in Nederland kunt kiezen.Er is ook fruit dat in het buitenland wordt gekweekt en een lage milieubelasting heeft. De volgende soorten fruit kun je met een gerust hart het hele jaar eten: abrikoos, ananas, banaan, citroen, druif, granaatappel, grapefruit, kiwi, kokosnoot, limoen, mandarijn, meloen, nectarine, perzik, pruim en sinaasappel. - Wil je nog meer weten over groenten en fruit? Kijk dan eens op de groente- en fruitkalender.
- Met deze opdracht kan je thuis aan de slag: het maken van een insectenhotel. Insecten zijn super belangrijk voor de natuur. En daarmee ook voor ons! Je kunt de natuur een handje helpen door bijvoorbeeld te zorgen voor bloemen en planten waar bestuivers van houden en een insectenhotel maken. Met zo’n hotel geef je hen een fijne schuilplaats. Weet je dat het niet eens zo moeilijk is om een insectenhotel te maken? Kijk maar eens op de website van Natuurmonumenten.
- Met de creatieve knutselactiviteit ‘Koken voor Vogels’ kun je de vogels blij maken. Vogels kun je het hele jaar door helpen met wat extra voedsel aan te bieden. Bijv. olie en mineralen uit zaden om de winter goed door te komen en eiwitten uit meelwormen voor de jonge vogels in het voorjaar. Als je gaat knutselen, gebruik dan niet de pindakaas die jij zelf op een boterham smeert. Daar zitten namelijk gebrande pinda’s in en er is zout toegevoegd. Daar kunnen vogels niet tegen!
- Op verschillende plekken is speciale vogelpindakaas te koop. Dus zonder zout en gemaakt van ongebrande pinda’s. Je moet wel even opletten dat de vogelpindakaas niet te hard is en dat je hem kunt smeren. Vaak lukt dat door hem te verwarmen in een magentron. Of door de vogelpindakaas in je hand warm te kneden.
- Bekijk hieronder enkele voorbeelden die wij hebben gemaakt.