De betekenis van duurzaamheid in kindertaal

Duurzaamheid betekent dat er blije mensen en dieren leven op een gezonde aarde, nu en in de toekomst. En dat er altijd genoeg is voor iedereen.

Lees hieronder meer over duurzaamheid en ook wat je zélf kunt doen!

Wat je als kind kunt doen om duurzamer te leven

We hebben kennnis nodig om te weten waar te beginnen en wat te doen. Wat gaat er nu niet goed met de aarde:

  • We halen veel natuurgebieden weg. Daardoor wordt het voor de aarde steeds moeilijker om voor schone lucht, schone (landbouw)gronden en schoon water te zorgen.
  • We halen te snel en te veel grondstoffen uit de aarde. Hierdoor raakt de aarde uitgeput van een hoop waardevolle grondstoffen. De aarde kan die grondstoffen aanvullen, maar heeft daar tijd voor nodig.
  • We zorgen voor slechte stoffen in aarde, lucht en water. Hierdoor vervuilen we de aarde (met een moeilijker woord: haar ecosystemen).

Wat we ook nodig hebben, is dat we elkaar goed kunnen begrijpen! En dat kan als we dezelfde taal spreken.

Daarmee bedoelen we niet Nederlands of Engels of welke taal dan ook. We bedoelen dat we echt begrijpen wat de ander bedoelt. Dat we het met elkaar eens zijn over begrippen en definities.

Probeer maar eens met iemand twee oefeningen te doen. Je vraagt aan de ander zich om te draaien. Die moet gaan tekenen wat jij omschrijft. Je zult merken hoe moeilijk de tweede oefening is, voor jullie allebei! Begrijp jij waarom? 

Afbeelding1
Oefening 1
Afbeelding2
Oefening 2

Met kleine stapjes komen we samen een heel eind!

Er zijn met meer dan 190 landen afspraken gemaakt over duurzaamheid. Dit zijn 17 doelen waarmee we kunnen zorgen voor een leukere, eerlijkere en schonere wereld. Deze doelen zijn best ingewikkeld. Wij hebben daarom deze doelen voor jullie wat makkelijker gemaakt. Ze hebben wij er 7 van gemaakt: de Junior Global Goals. We noemen ze ook wel kinder werelddoelen.

** De Junior Global Goals zijn de Sustainable Development Goals (SDGs) in een heerlijk begrijpelijke taal die aanzet tot dingen duurzamer doén. Voor jong & oud. Want dat is toch eigenlijk de normaalste zaak van de wereld? **

De Junior Global Goals vormen de opstap naar de ‘volwassen’ SDGs, ookwel Global Goals genoemd.

Je kunt zelf eenvoudig aan de slag met de Junior Global Goals. Zo ‘win je de wereld‘. Alle beetjes helpen!

Tips en ideeën

Spreekbeurt

Wij willen je graag nóg beter helpen om te begrijpen wat duurzaamheid betekent en er met anderen over in gesprek te kunnen gaan. Daarom hebben wij een spreekbeurt voor je gemaakt. Hiermee kun jij een heel interessante en leuke presentatie voorbereiden. In je spreekbeurt kun je ook kleine acties verwerken, bijv. in de vorm van een challenge voor de klas. Wil je meer weten over de spreekbeurt? Klik dan hier.

Welles-Nietes memory

We hebben ook een super leuk spel gemaakt over de Junior Global Goals: het Welles-Nietes Memory. Wat hoort wel en wat niet bij een duurzame samenleving? Heel leuk om zelf te spelen én om kado te geven. Bestellen is heel eenvoudig! Klik hier voor meer informatie.

Hieronder vind je voor elke Junior Global Goal een paar opdrachten. Daarmee kan je thuis of op school zelf starten. Succes en vooral heel veel plezier!

Deel jouw actie met ons!

#JuniorGlobalGoals

Hoe anderen meedoen
#JuniorGlobalGoals