Schoolopening met Junior Global Goals een succes

De Groen van Prinsterer school en De Grondtoon in Bunschoten vierden op 26 en 28 oktober 2021 de opening van hun nieuwe schoolgebouw met een Schooldag van de duurzaamheid. Leerkracht Heidy Troostwijk van De Grondtoon is enthousiast en beveelt het andere scholen ook aan. “Het is leuk om kinderen duidelijk te maken wat er allemaal aan duurzaamheid in hun gebouw zit. In ons geval zonnepanelen, waterbesparende systemen en een wadi voor regenwaterinfiltratie op het plein. Daarnaast laat een Schooldag van de duurzaamheid zien dat duurzaamheid over nog veel meer dingen gaat dan water en energie, dankzij de Junior Global Goals. Daar aandacht aan besteden kan natuurlijk ook los van een nieuw schoolgebouw.”

De Junior Global Goals als leidraad in de gesprekken

“Naar aanleiding van de Junior Global Goals hebben we leuke gesprekken gevoerd. Zoals over waar spullen vandaan komen en hoe zonde het is als je troep koopt dat de volgende dag al kapot is. Ook hebben we het over verpakkingsafval gehad. Kinderen hebben er van nature vaak al gevoel voor wanneer iets verspilling is.”

Met een gevarieerd programma blijft de boodschap beter hangen

En, wat vond je het leukst en het minst leuk? “Het kwartet was een van de leukste dingen, de schoolplein safari vond ik minder leuk. Dat kwam door het seizoen en de nieuwe aanleg van het plein: er was nog geen plantje of diertje te vinden. Maar met het Zeker Weten Lekker Eten kwartet hebben we leuk gespeeld. Door er zo mee aan de gang te gaan, blijft de boodschap beter hangen.”

Bij De Grondtoon werken ze met verschillende leeftijden van kinderen in een klas. “Daardoor moesten we het programma wel een beetje omgooien, wat enige moeite kostte. Bij scholen met klassikaal onderwijs is dat natuurlijk geen probleem, daar is het programma meteen op maat gemaakt. De lessen en materialen waren verder goed en duidelijk en op tijd geleverd.”

Auteur: Tjitske Ypma

13 januari 2022