Van Tolbert tot Beek, van Eefde tot Amsterdam: in heel Nederland sloten zo’n 100 scholen en organisaties eind mei de Maand van de Aarde af met het lied ‘De Aarde is ons lief’. Het vertelt over de 7 Junior Global Goals, een vertaling van de 17 Werelddoelen van de Verenigde Naties. Op social media zijn berichten erover gedeeld met de #JuniorGlobalGoals.

Onder andere wethouders, leerkrachten, Grootouders voor het Klimaat en prinses Irene gingen met kinderen in gesprek over duurzaamheid en wat je er zelf aan kunt doen. “Je ondersteunt wat je koopt, realiseer je dat goed. Toon leiderschap, neem initiatief”, zei prinses Irene in een begeleidende film.

Eefde

Het sprak kinderen erg aan. Fiep (8) uit Eefde ging meteen na school afval rapen. Anderen besloten hun afval beter te gaan scheiden of te letten op duurzaamheid bij het kopen van kleding, een van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

Leerkracht Marye Hendriks van groep 4 van cbs de Bargeweide in Eefde: “Het is mooi te zien hoeveel kinderen al weten en hoe snel ze dingen oppikken, vooral door de haakjes van de 7 Junior Global Goals. Het zou leuk zijn een keer een Schooldag van de duurzaamheid er omheen te organiseren. Door te doen leren kinderen het meest.”

Arnhem en Tolbert

De Arnhemse montessorischool De Binnenstad pakte groot uit met een gezamenlijk optreden op het schoolplein en kreeg Omroep Gelderland erbij op bezoek. Ook in het Groningse Tolbert gingen schoolkinderen enthousiast met het thema aan de slag. Daar combineerde cbs De Regenboog het lied met een start van de werkzaamheden aan een groener schoolplein, met wethouder Elly Pastoor erbij. De kinderen schreven zelf gedichten over de aarde en vier van hen droegen het voor. Directeur Margriet Mulder: “We hadden een schitterende dag en hebben het lied ‘De Aarde is ons lief’ uit volle borst meegezongen. We moeten zuinig met de aarde zijn, net als met ons schoolplein!”

Beek  

In gemeente Beek gingen de leden van de Limburgse Koorschool met het lied aan de slag. Onder leiding van pianist en dirigent Claudia Franzen studeerden zij het lied in. Wethouder Hub Schoenmakers kwam langs bij hun repetitie en sprak met de kinderen over het thema. Een van de leerlingen vond het merkwaardig hoeveel rondslingerende mondkapjes ze tegenkwam als ze naar de supermarkt ging, een ergernis die ze deelde met prinses Irene.

Ook muziekdocenten namen het lied en de erbij horende rap mee naar hun leerlingen en Ponyclub Eefde maakte op de muziek een kür voor de pony’s. Het lied werd zo gezongen, gerapt, gemusiceerd, gereden én gedanst. De mooiste en opvallendste inzendingen hebben we op onze website opgenomen!

Foto’s: Bij montessorischool De Binnenstad in Arnhem werd het lied gezongen en gedanst. | De kinderen van cbs De Regenboog in Tolbert zingen het lied samen op het schoolplein. | Ponyclub Eefde maakte een kür op muziek.

cbs De Regenboog Tolbert
IMG_4807