Bij een prinses kom je niet iedere dag, dus waren de kinderen van tevoren wel een beetje zenuwachtig. Uiteindelijk werden de opnames voor de nieuwe openingsfilm voor Schooldag van de duurzaamheid op het Leersumse veld echt een feestje. Het zonnetje scheen, een ree kwam op bezoek en prinses Irene en de kinderen vonden elkaar in hun passie voor natuur en duurzaamheid.

De 7 kinderen stelden voor de film allemaal een vraag naar aanleiding van de zeven Junior Global Goals. Zo ging het over hergebruik van grondstoffen, zwerfafval en duurzame energie. Niet alle vragen zijn gemakkelijk te beantwoorden.  Zo vroeg Mannes Bakker (14) naar de mening van de prinses over windmolens en zonnepanelen. De prinses gaf aan windmolens ook lelijk te vinden, maar wel blij te zijn dat ze er zijn. “Want dan gebeurt er toch íets, en dat is echt noodzakelijk, want er is nog veel nodig om in 2030 de klimaatdoelen te halen. Zoals het nu gaat komen we er niet.”

Bij iedere vraag gaf ze ook duidelijke tips voor wat iedereen zelf kan doen. Zoals het licht uitdoen als je weg gaat, niet meer eten kopen en opscheppen dan je nodig hebt, enzovoort. Ze benadrukte op vragen over kleding en voedsel: “Wat je koopt dat ondersteun je, wees bewust wat je wilt ondersteunen.”

Sem en Saar waren ook bij de opnames aanwezig. Zij geven in de instructievideo’s van Schooldag van de duurzaamheid uitleg over de Junior Global Goals en kregen ook een belangrijke rol bij de nieuwe openingsfilm. Sem heet in het echt Casper van Oorschot, en Casper vroeg naar hoe prinses Irene denkt dat we een schone natuur krijgen zonder zwerfafval. “Gebruik afval om te knutselen, bedenk spelletjes, stel jezelf op als leider en ga met andere kinderen afval rapen. Heb het er ook met elkaar over, dat het niet normaal is om zomaar afval in de berm te gooien.” 

Daar waren ook Saar (Ella Demir) en de andere kinderen het mee eens.

Op de foto’s:

Boven: medewerkers van video productiebedrijf Het Nieuwe Kader leggen de interviews van de kinderen met de prinses vast voor de nieuwe openingsfilm van Schooldag van de duurzaamheid.

Onder: Blokfluitist Christiaan Blom en celliste Fama Koning

Saar (Ella Demir) ziet een spinnetje bij Fama

Prinses Irene luistert aandachtig

Derde rij:

Fluitist Sarah van der Lijke en danseres Romijn Biezeman

Sem (Casper van Oorschot), Berko Mulder van Het Nieuwe Kader en zanger Mannes Bakker

IMG_4774_uitsnede
IMG_4776_uitsnede