Christiaan (12), Sarah (14) en Fama (16) delen twee passies. Naast dat ze prachtig hun instrument kunnen bespelen en alle drie op het Kinderprinsengrachtconcert speelden, willen ze ook helpen om het klimaatbewustzijn bij kinderen te vergroten.

Die gezamenlijke passie brengt hen aankomende week bij prinses Irene om met haar en nog vier kinderen een bijzondere introductie op het lied ‘De Aarde is ons lief’ op te nemen.

We spraken hen alle drie over hun passies en hun deelname aan ‘De Aarde is ons lief’. 

Christiaan: “Het is heel belangrijk dat kinderen zich bewust worden van het klimaat”

Christiaan Blom is pas 12, maar zit al in de 4e klas van het Gymnasium. Onlangs won hij met zijn blokfluit de 1e prijs bij de voorronde van het Prinses Christina Concours en in de Nationale Finale de 3e prijs. Christiaan vindt het leuk dat prinses Irene de introductie verzorgt. “Het is heel mooi dat zij haar naam eraan verbindt. Ik heb koningin Máxima al eens mogen vertellen over de blokfluit en verheug me erop nu ook prinses Irene te ontmoeten.”

Christiaan is ervan overtuigd dat het lied en de video met prinses Irene gaat bijdragen aan bewustzijn: “Muziek raakt je veel meer dan een saaie dialoog. Je wilt er vanzelf graag naar luisteren. Wij als kinderen moeten beseffen dat er verandering nodig is, willen we over 100 jaar nog steeds op deze planeet leven. We kunnen niet leven als het in de zomer 50 graden is en allerlei diersoorten uitsterven. Ik vind de inhoud van het lied over de Junior Global Goals dan ook erg goed.”

Zelf geniet Christiaan van de ervaring. “Het is leuk om weer eens samen muziek te maken, al is het op afstand. De studio-opnames waren erg leuk om te doen. Ik had het nog niet eerder gedaan.” Ook hoopt hij dat meer kinderen blokfluit gaan spelen. “Het is zo leuk. Ik was altijd al gek op blaasinstrumenten. Toen er op school in groep 3 een blokfluitcursus was ben ik begonnen en nooit meer gestopt.”

Sarah: “Het mooie is dat we muziek nu als boodschapper kunnen gebruiken”

Sarah van der Lijke speelt dwarsfluit sinds haar zevende. Ze won recent de 2e prijs in de regiofinale van het Prinses Christina Concours, dat dit jaar online werd gehouden. “Tijdens een openluchtconcert kon ik mooi om het orkest heen lopen en de muzikanten van alle kanten bekijken. De fluit kwam er zo mooi bovenuit, en toen wist ik dat ik voor dat instrument wilde kiezen.

Ik ben al langer betrokken bij Schooldag van de duurzaamheid. Eerst acteerde ik als Saar in de instructievideo’s (die worden gemaakt met twee kinderen, Sem&Saar – red). Die rol heb ik inmiddels overgedragen, nu speel ik reporter Lisette.

Omdat duurzaamheid bij ons thuis een belangrijk thema is, heb ik er al veel over geleerd. Ik vind het ook leuk om mee bezig te zijn. Zo eet ik bijvoorbeeld veganistisch en let ik erop of kleding die ik wil kopen duurzaam is gemaakt of koop ik tweedehands kleding.

Het mooie is dat we muziek nu als boodschapper kunnen gebruiken. Via muziek leer je makkelijk. Het komt sneller binnen en het raakt je vaak meer dan woorden alleen. Ook blijft een melodie vaak hangen, waardoor iets je bijblijft. Het lied ‘De Aarde is ons lief’ is daar ook heel geschikt voor; het is voor iedereen goed te begrijpen. Ik hoop van harte dat er heel veel mensen mee gaan doen met het lied en dat iedereen ook over de tekst gaat nadenken.”

Fama: “Muziek is de taal van iedereen”

Fama Koning speelt cello sinds haar zevende. “Mijn beide ouders zijn musicus. Mijn vader is pianist en mijn moeder is zangeres. Vanaf mijn vierde zong ik met mijn moeder en speelde piano met mijn vader. Op een dag hadden we een cello te leen. Toen mijn moeder er even op speelde, was ik verkocht: wat een mooie diepe en warme klanken! Die liefde is nooit meer weggegaan.”

Fama zit op een Vrije School en naar eigen zeggen wordt haar milieubewustzijn, dat zij van huis uit heeft meegekregen, daar versterkt. “Er is veel aandacht voor creativiteit en duurzaamheid. We hebben met de waterpunten op ons schoolplein meteen drie waterputten in Afrika gesponsord. Dat vind ik heel mooi en past ook mooi bij de Junior Global Goal Gezond & Happy.”

Ze staat helemaal achter de titel ‘De Aarde is ons lief’. “De aarde ís ons alles. Het is de plek waarop wij leven, samen met een heleboel dier- en plantensoorten. De natuur en de dieren geven de aarde haar schoonheid. Daar wil ik graag met muziek de aandacht op vestigen. Muziek is de taal van iedereen, het spreekt recht tot het hart. De tekst en melodie zijn heel goed gekozen, ze blijven goed hangen. Ik ga zeker meezingen op 28 mei. Ik hoop dat iedereen er blij én bewust van wordt.”

Auteur: Tjitske Ypma