Edwin Schimscheimer is de componist en arrangeur van het lied ‘De Aarde is ons lief’ en maakte het samen met multi-instrumentalist en producent Christan Grotenbreg en technicus Marc Baijens tot een succes. En de kinderen natuurlijk. “De meeste kende ik al van het Kinderprinsengrachtconcert in Amsterdam.”

De kinderen zijn stuk voor stuk lovend over Schimscheimer. Christiaan Blom (12) uit Hendrik-Ido-Ambacht speelt de blokfluit in het lied en noemt hem “heel aardig en heel muzikaal”. Fama Koning (15) uit de provincie Utrecht speelt cello en vond het een kadootje om weer met Edwin samen te mogen werken.  “Het is superleuk om in coronatijd toch iets moois te kunnen maken. Zeker samen met Edwin Schimscheimer.”

Edwin vindt het leuk dit te horen. “Daar doe je het voor. Het is zo fijn om te werken met het enthousiasme van de jeugd. Ik kreeg als kind veel steun voor muziek van mijn ouders en probeer dat zelf ook aan kinderen door te geven. Het is heel belangrijk dat je gestimuleerd wordt en vertrouwen krijgt.”

Initiator Judy van der Lijke kende Edwin Schimscheimer, omdat haar dochters ook meededen aan het Kinderprinsengrachtconcert. “Toen ze me vroeg te helpen zei ik vrijwel meteen ja. Ik houd ervan werelden bij elkaar te brengen, in dit geval klassiek en meer populaire muziek. Ik wist dat het een behoorlijke lange weg zou worden, en dat ik het niet in mijn eentje zou kunnen. Samen met Christan en Marc is het gelukt, al had het de nodige hobbels.”

Een van de hobbels was dat het lied ook door een jeugdsymfonieorkest gespeeld zou worden en dat er een kinderkoor aan mee zou doen, maar de aanhoudende corona-maatregelen gooiden roet in het eten. “Toen hebben we er studio-opnames van gemaakt. Dat vonden de kinderen heel leuk”, vertelt Judy.

Voor Edwin was het geheel een leuke uitdaging. “Ik ben op mijn best als ik creatief mag zijn. Dat ik mag bedenken wat er allemaal nog bij kan.” Met duurzaamheid heeft hij veel, zo zegt hij zelf. “Ik doe wat ik kan. Inmiddels moet het ook ieders aandacht wel hebben toch? Zo ben ik voor 90 procent vegetariër en heb minder spullen. Ik ben in dingen veranderd en het leven is er alleen maar mooier en overzichtelijker van geworden. De Junior Global Goals zijn een mooie manier om aan kinderen uit te leggen waar duurzaamheid over gaat.”

Auteur: Tjitske Ypma

GolfbrekerRadio sprak op 28 april met Edwin over zijn bijdrage aan ‘De Aarde is ons lief’. Het interview is hier terug te beluisteren.

Marc Baijens (links) en Edwin Schimscheimer (rechts) leggen samen de laatste hand aan 'De Aarde is ons lief'.