Junior Global Goals in zelfgeschreven verhalen over duurzaamheid

“Duurzaamheid nog even extra aanhalen door middel van leuke activiteiten, is erg belangrijk” vindt Halime Kiziloglu van ibs Ababil in Schiedam. “Dit is de tweede keer dat we deelnamen aan het Nationale programma van Schooldag van de duurzaamheid. Duurzaamheid is op onze school van groot belang en we besteden hier dus veel aandacht aan.

Als je je opgeeft voor de Schooldag van de duurzaamheid hoef je in principe niet heel veel zelf te regelen. Je krijgt alles wat je nodig hebt klant en klaar opgestuurd. We hebben voor het programma in 2020 zelf alleen acrylstiften aangeschaft.

Bij ons op school is duurzaamheid een thema in alle groepen. De kleuters beginnen al met het scheiden van afval. We proberen de kinderen op een speelse manier iets bij te brengen en dit lukt tot nu toe aardig goed. Vroeger was het nog best stoer om een stuk afval op de grond te gooien. Maar nu ze steeds meer leren over duurzaamheid, zien ze wel in dat dit helemaal niet stoer is.

In groep acht beginnen de kinderen zelfs al verhalen te schrijven met betrekking tot duurzaamheid. Wat erg leuk is om te zien, is dat de leerlingen de Junior Global Goals gebruiken in de verhalen. Ze hebben dit dus goed onthouden.

Het contact met de organisatie van Schooldag van de duurzaamheid loopt altijd erg soepel. De mails zijn erg duidelijk. Ik kan deze dan ook direct doorsturen naar de leraren. Dit is zo fijn! Het scheelt mij een hoop werk.

Ik denk dat dit programma een mooi moment is om even stil te staan bij duurzaamheid en de dingen die je allemaal kunt doen. Ook al zijn ze klein. We realiseren ons ook op deze dag, dat de dingen die we al doen er ook echt toe doen.”

Auteurs: Tes de Roij van Zuijdewijn en Tjitske Ypma

10 december 2020

Ababil-Tshirt-24
Ababil-Tshirt-23
Ababil-Tshirt-25

De foto’s zijn gemaakt op de Dag van de Duurzaamheid 2020