Basisscholen: hosts van Schooldag van de duurzaamheid

Nicole Olland, wethouder in Rheden: “Ik vind het belangrijk dat kinderen zich met duurzaamheid bezighouden. Door hen nu al op een speelse manier te betrekken, ervaren ze dat hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering.”

Wat betekent meedoen voor u?

Meedoen betekent dat leerlingen van uw school een dag of dagdeel lang spelenderwijs bewust gemaakt worden dat ze zélf iets kunnen bijdragen aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld. Ze leren door te ruiken, zien, horen, proeven en voelen wat duurzaamheid betekent. We verbinden alle doe-activiteiten met de Sustainable Development Goals, die voor basisschoolleerlingen zijn vereenvoudigd naar zeven Kinder Global Goals.Uw leerlingen gaan binnen én buiten aan de slag. De dag vindt hoofdzakelijk op uw eigen school plaats en valt binnen het normale lesrooster.

Duurzaamheid als thema past binnen het vijfde leerdoel: oriëntatie op jezelf en de wereld. Met een Schooldag van de duurzaamheid geeft u invulling aan deze oriëntatie.

Hoe verloopt de organisatie van de dag?

Voor de begeleiding van de activiteiten werven wij in samenwerking met uw school extra assistentie om uw docenten en leerlingen op de dag zelf te begeleiden. Uw docenten vervullen deze dag vooral de rol van autoriteit over de groepen en hoeven zich niet inhoudelijk te verdiepen. Per activiteit wordt een instructievideo gemaakt en/of een handleiding ter beschikking gesteld die vooraf door docenten en vrijwilligers bekeken kunnen worden. De school zelf biedt ons één vast aanspreekpunt. Deze contactpersoon zorgt ervoor dat betrokken collega’s op de hoogte worden gebracht van de doelstellingen, de activiteiten en de logistiek op de Schooldag van de duurzaamheid. Vanzelfsprekend zorgen wij ervoor dat deze informatie beschikbaar is.

De financiën om een Schooldag van de duurzaamheid mogelijk te maken worden in principe door een gemeente en/of het bedrijfsleven beschikbaar gesteld. Indien u graag een programma voor één school wilt of een bepaald aantal groepen binnen een school, dan hebben we hiervoor een keuzemenu opgesteld.

Antwoorden op veel gestelde vragen vindt u in onze FAQ sectie.

Deze scholen gingen u voor met een Sdvdd:

Velp:
– Roncallischool (2017)
– Prins Bernhardschool (2017)
– De Kameleon (2017)
– OBS Daalhuizen (2016)

Rheden:
– IKC De Holtbanck (2016 en 2017)
– St. Mauritius (2016 en 2017)
– Rheder Enk (2016 en 2017)

De Steeg:
– De Lappendeken (2016 en 2017)

Ellecom:
– Anne Frankschool (2017)

Dieren:
– Koningin Emmaschool (2016 en 2017)
– Annie M.G. Schmidtschool (2017)
– De Akker (2016)
– De Vlinder (2016)
– Boomgaard, locatie Noord en Zuid (2016)
– De Wensvogel (2016)
– ’t Schaddeveld (2016)

Laag-Soeren:
– ’t Schaddeveld (2016)